msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Zrolowana karkówka

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Dla odmiany zamiast tradycyjnie podanej karkówki możemy ją zrolować

Zrolowana karkówka

Składniki:

Zrolowana karkówka

 

  • 3 duże plastry karkówki bez kości
  • 1 mała ugotowana (np w rosole) marchewka
  • 1 mały ogórek kiszony
  • kawałek białej części pora
  • 6 cieniutkich plasterków sera żółtego np.goudy
  • 6 cieniutkich plasterków szynki konserwowej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 mini kosteczka Knorr ostre papryczki
  • 1 mini kosteczka Knorr smażona cebulka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżeczka oregano
  • 1 łyżka przyprawy do karkówki
  • kilka wykałaczek

 

 

Sposób przygotowania:

Zrolowana karkówka
Mięso płuczemy,osuszamy i rozbijamy na cienkie kotlety.Prószymy przyprawą do karkówki z jednej strony.Marchewkę kroimy w słupki,ogórka na ćwiartki wzdłuż.Pora siekamy drobniutko.Na każdym kotlecie rozkładamy po 2 plastry szynki konserwowej, na nich marchewkę, ogórka,trochę pora i posypujemy je oregano.Na wierzchu rozkładamy plasterki sera. Podwijamy górę i dół mięsa i zwijamy w drugą stronę zgrabne ruloniki.Spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej.Mięso obtaczamy w mące, lekko osypujemy jej nadmiar.Smażymy mięso ze wszystkich stron. Podlewamy małą ilością gorącej wody, rozkruszamy mini kosteczki Knorra,mieszamy i dusimy pod przykryciem ok.40 minut.Co pewien czas uzupełniamy wodę, która wyparowała. Mięsko jest apetyczne.Podałam z ziemniakami i ogórkami po meksykańsku.