Sposób przygotowania:
Zupa a la Mexicana
Warzywa (2 marchewki, por, pietruszkę i ćwiartkę selera) kroimy w kosteczkę, następnie wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. W między czasie kurczaka kroimy w kostkę mieszamy go z 1 łyżką stołową papryki słodkiej mielonej i obsmażamy na patelni. Do zrumienionego kurczaka dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy jeszcze wszystko 2 minuty. Gotowy kurczak wrzucamy do garnka, dodajemy puszkę groszku, kukurydzy i fasoli czerwonej, szczyptę pieprzu cayenne i ziół prowansalskich, 3 liście laurowe, ziele angielskie, posiekaną natkę pietruszki, 2 kostki bulionowe oraz 2 łyżki stołowe koncentratu, bądź przecieru pomidorowego. Mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut. Jeśli ktoś lubi bardziej pikantne, można dodać tabasco do smaku.
dusia30