13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Zupa a la Mexicana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Warzywa (2 marchewki, por, pietruszkę i ćwiartkę selera) kroimy w kosteczkę, następnie wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości.

Zupa a la Mexicana

Składniki:

Zupa a la Mexicana

 

  • Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • 2 średnie cebule
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • natka pietruszki
  • pieprz cayenne
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • papryka słodka mielona
  • 2 kostki bulionowe
  • 2 łyżki stołowe koncentratu, bądź przecieru pomidorowego
  • olej
  • zioła prowansalskie

 

Sposób przygotowania:

Zupa a la Mexicana
Warzywa (2 marchewki, por, pietruszkę i ćwiartkę selera) kroimy w kosteczkę, następnie wrzucamy do wody i gotujemy do miękkości. W między czasie kurczaka kroimy w kostkę mieszamy go z 1 łyżką stołową papryki słodkiej mielonej i obsmażamy na patelni. Do zrumienionego kurczaka dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy jeszcze wszystko 2 minuty. Gotowy kurczak wrzucamy do garnka, dodajemy puszkę groszku, kukurydzy i fasoli czerwonej, szczyptę pieprzu cayenne i ziół prowansalskich, 3 liście laurowe, ziele angielskie, posiekaną natkę pietruszki, 2 kostki bulionowe oraz 2 łyżki stołowe koncentratu, bądź przecieru pomidorowego. Mieszamy i gotujemy jeszcze jakieś 10 minut. Jeśli ktoś lubi bardziej pikantne, można dodać tabasco do smaku.