xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Zupa botwinkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna i zdrowa botwinkowa zupa z porcją warzyw idealnie sprawdzi się na obiad :) z pewnością przypadkiem do gustu naszym małym łasuchom.

Zupa botwinkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa botwinkowa

 

  • pęczek botwinki
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 2x listek laurowy, 3 ziela angielskie
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • dodatkowo:
  • ziamniaki
  • opcjonalnie jajko ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Zupa botwinkowa
Botwinkę myję i kroję. Do garnka wlewam 2l wody, wrzucam pokrojoną w słupki lub kostkę marchewkę i pietruszkę, seler i por w całości. Dodaję przyprawy (liście laurowe + ziele ang.) zagotowuję. Po ok, 10min od zagotowania dodaję botwinę i czosnek. Całość gotuję do miękkości warzyw. Dodaję ocet. Po zagotowaniu się zupy doprawiam do smaku, zabielam i wrzucam posiekany koperek. Podaję z gotowanymi osobno ziemniakami i ugotowanym na twardo jajkiem.
Zupa botwinkowa
Etap 1 Umytą botwinkę kroję na mniejsze kawałki
Zupa botwinkowa
Etap 2 Zupę gotuję na małym ogniu do miękkości warzyw

Tagi:

jajko jajka