szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Zupa botwinkowa z jajkiem 2

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Gotowałam tą zupę pierwszy raz i wyszła pyszna

Zupa botwinkowa z jajkiem 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa botwinkowa z jajkiem 2

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa botwinkowa z jajkiem 2
Jajka gotujemy na twardo. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy 1,5 litra wody, dodajemy kostkę bulionową i gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie. Obieramy buraczki z botwinki i kroimy w kosteczkę, a liście i łodygi po umyciu kroimy na drobne kawałki. Botwinkę dodajemy do gotujących się warzyw i gotujemy jeszcze ok 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką, dolewamy trochę gorącej zupy, dokładnie mieszamy i całość wlewamy do garnka. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Mieszamy, gotujemy jeszcze kilka minut i nakładamy na talerze. Dodajemy pokrojone, ugotowane jajko i posypujemy koperkiem.
Zupa botwinkowa z jajkiem 2
Potrzebne warzywa to botwinka, marchewki, pietruszka i ziemniaki.
Zupa botwinkowa z jajkiem 2
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Następnie gotujemy
Zupa botwinkowa z jajkiem 2
Buraczki kroimy w kostkę, a liscie i łodygi na drobno.
Zupa botwinkowa z jajkiem 2
Całość gotujemy a na koniec zagęszczamy śmietaną z mąką.

Tagi:

jajko jajka