Sposób przygotowania:
Zupa botwinkowo-kalafiorowa ze szczypiorkiem
Do garnka wkładamy porcje mięsa, ( w zależności na ile osób gotujemy tyle sztuk mięsa wkładamy) wlewamy dwa litry wody. Wsypujemy około łyżkę soli dodajemy dwa liście laurowe, dodajemy pięć pięć sztuk ziela angielskiego.
Duży pęczek botwinki albo dwa mniejsze, myjemy i kroimy. Cztery ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy je do gotującego się mięsa. Kroimy szczypiorek z czosnku i dodajemy około dwie łyżki. Kiedy mięso i ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy pokrojoną botwinkę oraz lubczyk i około dwie łyżki octu winnego. Kiedy botwinka się ugotuje doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem winnym w zależności od upodobań smakowych. W osobnym naczyniu gotujemy kalafior w osolonej wodzie tak żeby był al dente. Wlewamy zupę do talerzy i wkładamy kalafior. Dzięki temu kalafior zachowa swój biały kolor i smak.
Porada:
Nie zawsze kolor botwinki wychodzi taki jaki chcemy możemy kolor botwinki poprawić na kilka sposobów. Na przykład można dodać ugotowane wcześniej buraki, starte na tarce. Można dodać gotowego zakwasu z czerwonych buraczków albo dodać odpowiednią ilość barszczu czerwonego z paczki.
Duży pęczek botwinki albo dwa mniejsze, myjemy i kroimy. Cztery ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy je do gotującego się mięsa. Kroimy szczypiorek z czosnku i dodajemy około dwie łyżki. Kiedy mięso i ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy pokrojoną botwinkę oraz lubczyk i około dwie łyżki octu winnego. Kiedy botwinka się ugotuje doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem winnym w zależności od upodobań smakowych. W osobnym naczyniu gotujemy kalafior w osolonej wodzie tak żeby był al dente. Wlewamy zupę do talerzy i wkładamy kalafior. Dzięki temu kalafior zachowa swój biały kolor i smak.
Porada:
Nie zawsze kolor botwinki wychodzi taki jaki chcemy możemy kolor botwinki poprawić na kilka sposobów. Na przykład można dodać ugotowane wcześniej buraki, starte na tarce. Można dodać gotowego zakwasu z czerwonych buraczków albo dodać odpowiednią ilość barszczu czerwonego z paczki.