asiulkap1991

asiulkap1991

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

zupa botwinowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszna wiosenna zupa z botwinki

zupa botwinowa

Składniki:

zupa botwinowa

 

  • 50 dag młodej botwinki
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 20 dag ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 6 szklanek wrzątku bulionowego ( zagotować wodę i dodać kostki rosołowe)
  • 3 ząbki czosnku
  • mięta
  • sól
  • pęczek kopru
  • 3 łyżki sypkiego ryżu

Sposób przygotowania:

zupa botwinowa
Botwinkę dokładnie umyć na sicie pod bieżącą letnią wodą, sparzyć wrzątkiem i drobno posiekać nożem. Ziemniaki obrać ze skórki i umyć dokładnie, pokroić w drobną kostkę. Botwinkę i ziemniaki włożyć do garnka, zalać wrzątkiem bulionowym, przykryć i postawić na małym ogniu. Rozgnieść czosnek i wrzucić do garnka, dodać sól, pieprz i masło. Po ugotowaniu ziemniaków zupe można przetrzeć przez sito lub zmiksować blenderem. Żółtko wymieszać z małą ilością zimnej wody, dodać do zupy. Całość zagotować. Jajka ugotować na twardo. Obrać i pokroić w średnią kostkę i wrzucić do zupy. Dodać ryż uprzednio umyty. Przed podaniem posypać koperkiem i zieloną miętą.

Tagi:

ryż jajko jajka