Sposób przygotowania:
Zupa brokułowa na boczku
Warzywa obrałam i pokroiłam – cebulę w kostkę, marchew w ćwierć-plasterki, pora w krążki, seler i pietruszkę w kawałki, ziemniaki w kostkę, łodygę brokuła w plastry, a kwiat podzieliłam na różyczki. Z boczku odkroiłam skórę i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię, resztę boczku pokroiłam w kostkę. Po wytopieniu tłuszczu dodałam resztę boczku i kawałki selera i pietruszki. Podsmażyłam i przełożyłam do garnka na zupę, zostawiając trochę tłuszczu na patelni. Na resztę tłuszczu wrzuciłam cebulę, a następnie marchew i pora, smażyłam 3 minuty, po czym dodałam ziemniaki oraz łodygę brokuła i smażyłam kolejne 5 minut mieszając. Przełożyłam warzywa do garnka z boczkiem, dodałam listek laurowy, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Całość zalałam wrzątkiem i gotowałam ok. 20 minut. Po tym czasie dorzuciłam różyczki brokuła, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat rozrobiony w 1/2 szklanki wody. Na koniec wyjęłam z zupy kawałki selera i pietruszki oraz skóry z boczku, a całość doprawiłam solą i pieprzem.