e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Zupa brokułowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa krem brokułowa z ziemniakami i selerem naciowym

Zupa brokułowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa brokułowa

 

  • Zupa krem:
  • 1 średni brokuł
  • 8 ziemniaków
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka pokrojonego w kostkę boczku
  • posiekany szczypior

 

Sposób przygotowania:

Zupa brokułowa
Brokuła dzielimy na różyczki. Ziemniaki, cebulę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 25 min. Na maśle podsmażamy boczek, dodajemy do warzyw. Gotujemy jeszcze ok. 15 min. Pod koniec gotowania, doprawiamy wg uznania pieprzem i imbirem. Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Grzanki: na rozgrzanej oliwie podsmażamy chleb pokrojony w kostkę, dodajemy zioła. Zupę krem podajemy z grzankami i szczypiorem. Smacznego!
Zupa brokułowa
Brokuła dzielimy na różyczki, ziemniaki, cebulę i selera kroimy w kostkę
Zupa brokułowa
Warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy bulionem
Zupa brokułowa
Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem
Zupa brokułowa
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy chleb pokrojony w kostkę, dodajemy zioła