Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Zupa brukselkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ta zupa powinna zasmakować nawet osobom, które nie lubią brukselki.

Zupa brukselkowa

Składniki:

Zupa brukselkowa

 

  • 8-10 sztuk ziemniaki,
  • 40 dag brukselka,
  • 1 sztuka pietruszka,
  • 2 sztuki marchewka,
  • 2 łyżki śmietana 18 proc,
  • 1-2 sztuka kość wieprzowa lub kostka buli,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • 1,5 litra woda

 

Sposób przygotowania:

Zupa brukselkowa
Wodę należy zagotować( można z kostką bulionową lub ugotować wywar na kości). Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać do bulionu. Po 15 minutach gotowania dodać brukselkę. Gotować do momentu, gdy brukselka będzie miękka. Część brukselki wyłowić z zupy i zmiksować blenderem. Zmiksowaną brukselkę dodać do zupy. Zupę zaprawić pod koniec gotowania śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tagi:

brukselka