kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Zupa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna i pożywna nie tylko na obiad ale i kolacje :)

Zupa cebulowa

Składniki:

Zupa cebulowa

 

  • 2 cebule
  • 1 pęczek dymki
  • 40 dkg marchewki
  • 3 łyżki masła
  • 1,25 l rosołu
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 3 kromki chleba razowego
  • 4 łyżki tartego sera gouda
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa
Cebulę kroimy w cienkie paseczki.Dymkę kroimy w cieniutkie plasterki.Marchewkę kroimy na zapałkę.Dusimy cebulkę na tłuszczu.Potem dodajemy dymkę i marchewkę i dusimy razem do miękkości.Wlewamy rosół i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.Doprawiamy tymiankiem,sola i pieprzem do smaku.Chleb kroimy na małą kosteczkę i podsmażamy go na odrobinie tłuszczu na grzanki.Przed podaniem posypujemy startym serem i grzankami a potem zapiekamy 2 minuty w temperaturze 200*C.Smacznego!!!