halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Zupa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczna zupa , mało popularna .

Zupa cebulowa

Składniki:

Zupa cebulowa

 

  • cebula 1 kg
  • bulion warzywny 1 litr
  • mleko 120 ml
  • kminek mielony 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • ser żółty tarty 10 dag
  • kromki chleba razowego 4 sztuki
  • sól
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa
Cebulę obieramy , kroimy w piórka. Następnie szklimy na maśle. Dodajemy bulion i gotujemy 15 minut.Wlewamy mleko , doprawiamy przyprawami do smaku. Robimy grzanki, kromki chleba razowego nacieramy czosnkiem , posypujemy serem tartym i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Zupę rozlewamy na talerze, podajemy z grzankami.