Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Zupa cebulowa z białym winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zupka cebulowa z dodatkiem białego wina oraz tymianku, podawana posypana startym żółtym serem.

Zupa cebulowa z białym winem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa cebulowa z białym winem

 

  • cebula 1 kg
  • wino białe 150 ml
  • wywar mięsny 700 ml
  • masło 2-3 łyżki
  • tymianek 1 łyżeczka
  • ser żółty do posypania
  • sól do smaku
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa z białym winem
Obieramy cebulę i kroimy ją w piórka. Wrzucamy cebulę na roztopione masło i podsmażamy przez 15 minut. Pilnujemy, aby cebula się nie przypaliła. Wlewamy do cebuli białe wino i dodajemy tymianek.

Smażymy cały czas mieszając do momentu, aż prawie całe wino odparuje. Wlewamy wywar i gotujemy jeszcze przez 15 minut.

Sprawdzamy, czy cebula jest już miękka. Przyprawiamy zupę do smaku i podajemy z żółtym serem startym na tarce jarzynowej.
Zupa cebulowa z białym winem
Wrzucamy cebulę na roztopione masło i podsmażamy przez 15minut.
Zupa cebulowa z białym winem
Wlewamy do cebuli białe wino i dodajemy tymianek.
Zupa cebulowa z białym winem
Wlewamy wywar i gotujemy jeszcze przez 15 minut.

Tagi:

zupa