Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa cebulowa 1

  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 555

Cebulę obrać i pokroić na plasterki, natomiast szynkę podzielić na drobne

Zupa cebulowa 1

Składniki:

Zupa cebulowa 1

 

  • 1 l bulionu
  • 40 dag cebuli
  • 15 dag szynki
  • 100 ml białego wina
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta curry
  • 15 dag startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa 1
Cebulę obrać i pokroić na plasterki, natomiast szynkę podzielić na drobne kawałeczki. W rondlu rozgzrać olej i przesmażyć cebulę, a kiedy już się zeszkli dodać szynkę, wszystko oprószyć solą oraz pieprzem. Wlać bulion, doprawić gałką muszkatołową oraz curry. Po 20 min gotowania wlać wino i posypać żółtym serem. Podawać z groszkiem ptysiowym.