Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Zupa cebulowa Ancutów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepis zanotowany przez moją Prababcię z uwaga - tak gotowano zupę z w domu Ancutów.( Prababcia miała panieńskie nazwisko Ancuta)

Zupa cebulowa Ancutów

Składniki:

Zupa cebulowa Ancutów

 

  • 8 dużych cebul ( różnych – ja wzięłam 4 zwykłe, 2 białe, 2 czerwone )
  • ½ dużego jabłka
  • ¾ litra bulionu
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 3 łyżki dobrego masła
  • 8 kromek razowego chleba bez skórki + masło do zrobienia grzanek (jakieś 2 łyżki )

 

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa Ancutów
Cebule drobno usiekać ( w piórka ) i poddusić prawie na złoto na maśle . Jabłko obrać i utrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach . Włożyć cebulę i jabłko do rondla . Zalać bulionem .  . Dusić na małym ogniu przez godzinę . Dodać gałkę muszkatołową i sól. Doprawić do smaku pieprzem . Wlać śmietankę roztrzepaną z żółtkami . Zagotować . Razowiec okroić ze skórki i pokroić w drobną kostkę . Zrobić ma maśle chrupiące grzanki . Zupę podawać w miseczkach lub bulionówkach posypaną grzankami i usiekaną natką pietruszki .