Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 981]

Zupa krem cebulowo-serowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Bardzo smaczna zupa cebulowa z dodatkiem serka topionego. Bardzo ładnie się prezentuje i dobrze smakuje z groszkiem ptysiowym.

Zupa krem cebulowo-serowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa krem cebulowo-serowa

 

  • cebula 70-80 dkg
  • masło 2 łyżki
  • udko z kurczaka 1 szt
  • marchew 1-2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler korzeniowy 1/4 szt
  • serek topiony 200 gram
  • tymianek 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
  • por 1 szt (zielona część)

Sposób przygotowania:

Zupa krem cebulowo-serowa
Z mięsa oraz warzyw gotujemy wywar, a następnie go przecedzamy. Kroimy cebulę w piórka. Roztapiamy na patelni masło, wrzucamy cebulę i smażymy ją około 30 minut na wolnym ogniu.

Pilnujemy, aby cebula się nie przypaliła. Przyprawiamy ją tymiankiem. Przekładamy cebulę do garnka, wlewamy wywar mięsno-warzywny i gotujemy kilka minut.

Dodajemy pokrojony na kawałki serek topiony i dusimy zupę na małym ogniu do momentu jego roztopienia. Miksujemy zupę. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Podajemy z groszkiem ptysiowym.   
Zupa krem cebulowo-serowa
Z mięsa oraz warzyw gotujemy wywar, odcedzamy go.
Zupa krem cebulowo-serowa
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle
Zupa krem cebulowo-serowa
Dodajemy do zupy serek topiony i dusimy, aż się roztopi
Zupa krem cebulowo-serowa
Miksujemy zupę na gładki krem i przyprawiamy

Tagi:

zupa zupa krem