emaila

emaila

Kucharz
[Przepisów: 10]

Zupa cebulowa z chlebem wileńskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna zupa cebulowa z podsmażonym chlebem wileńskim i żółtym serem.

Zupa cebulowa z chlebem wileńskim

Składniki:

Zupa cebulowa z chlebem wileńskim

 

  • bulion
  • chleb wileński (liczę po kromce na talerz plus jedna dodatkowo)
  • 4 cebule (jeśli małe to 5)
  • 2 ząbki czosnku
  • ser żółty
  • masło
  • oliwa
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa z chlebem wileńskim
Cebulę i czosnek kroimy dość drobno i podsmażamy aż się zarumieni. Na drugiej patelni przesmażamy na maśle chleb. Po podsmażeniu cebulę i chleb wrzucamy do bulionu i gotujemy chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko miksujemy. Ścieramy żółty ser i zalewamy go gorącą zupą. Można ewentualnie podawać z grzankami. Smacznego:)