Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Zupa cebulowa z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zupa z cebuli duszonej na białym winie a do tego kawałki wędzonej kiełbasy. Prosta, nieskomplikowana i szybka.

Zupa cebulowa z kiełbasą

Składniki:

Zupa cebulowa z kiełbasą

 

  • 6-7 cebul
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 250 g kiełbasy wędzonej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczka kminku mielonego
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 8 kromek bagietki
  • 4 plasterki sera żółtego

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa z kiełbasą
Obraną cebulę przekroić na pół i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą z masłem. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i przyprawić tymiankiem i kminkiem. Następnie dodać mąkę i smażyć aż cebula lekko zbrązowieje.

Zalać białym winem i dusić aż większość wina odparuje. Zawartość patelni wrzucić do garnka z gorącym bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok. 20 min.

Obraną ze skórki kiełbasę pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Gotować jeszcze ok. 10 min. Do smaku przyprawić pieprzem oraz solą.

Podawać z grzankami z żółtym serem.