szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

zupa cebulowa zabielana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszna zupa cebulowa doskonale rozgrzewa i jest ucztą dla podniebienia

zupa cebulowa zabielana

Składniki:

zupa cebulowa zabielana

 

  • 1 kg cebuli
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół kostki masła
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek śmietany 18-procentowej

Sposób przygotowania:

zupa cebulowa zabielana
Cebulę obrać, 4 odłożyć i pokroić na połówki a resztę drobno posiekać. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku zagotować 3 litry wody, dodać kostkę rosołową, marchew, pietruszkę i połówki cebuli. Gotować aż cebula będzie miękka. Na patelni lub w dużym rondlu roztopić masło, dodać posiekaną cebulę, zeszklić , po czym podgrzewać na minimalnym ogniu aż się zredukuje i będzie bardzo miękka. Zupę zmiksować, dodać cebulę z masłem. Doprawić solą i pieprzem i zabielić rozprowadzoną w ciepłej zupie śmietaną. Podawać z pieczywem.

Tagi:

cebula