agi0911

agi0911

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 100]

Zupa chrzanowa na żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczna alternatywa zupy doprawionej świeżo tartym chrzanem. Podana z jajkiem oraz ciemnym pieczywem.

Zupa chrzanowa na żeberkach

Składniki:

Zupa chrzanowa na żeberkach

 

  • 50 dag wędzonych żeberek ,
  • 1 mała biała kiełbasa,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 selera, mały korzeń chrzanu,
  • 5 jaj,
  • 300 ml serwatki,
  • ziele angielskie,
  • listek laurowy ,
  • majeranek,
  • sól ,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa chrzanowa na żeberkach
Marchew, selera obieramy kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo. Gotujemy wywar, dodajemy żeberka i białą kiełbasę. Doprawiamy przyprawami, następnie gotujemy około 30 minut.

Z garnka wyjmujemy żeberka i kiełbasę. Do garnka wlewamy serwatkę i zagotowujemy. Przyprawiamy świeżo tartym chrzanem, solą i pieprzem. Wymieszać z dwoma przetartymi przez sitko żółtkami.

Podawać z Jajkiem i pokrojona w plastry kiełbasą.