VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo lubię żurek i smak chrzanu. Ta zupa jest do niego bardzo podobna. Bardzo aromatyczna i bardzo syta.

Zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbasą

Składniki:

Zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbasą

 

  • 1 porcja rosołowa np. skrzydełka drobiowe
  • 2,5 litra wody
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do zup
  • 2 marchewki
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 300 g kiełbaski wędzonej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • 5 jajek
  • Sól, Pieprz
  • Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Zupa chrzanowa z jajkiem i kiełbasą
Do garnka wlewamy wodę i wkładamy porcję rosołową, kostkę rosołową i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu.

Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Dokładamy do garnka. Cebulę kroimy w kosteczkę, kiełbaskę w pół plasterki, boczek w paseczki. Wszystko podsmażamy na patelni, przekładamy do zupy. Śmietanę mieszamy z chrzanem, dokładamy do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Porcje rosołowe możemy obrać z mięsa i dołożyć do zupy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na ćwiartki. Podajemy z zupą. Dekorujemy natką pietruszki.