SUPERPRZEPIS

Zupa chrzanowa z jajem

  • 3
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 18
Zupa chrzanowa z jajem

Zupa chrzanowa dla mnie to poezja smaków. Jest sycąca, aromatyczna i moja rodzina ją uwielbia na wielkanocnym stole. Kojarzy nam się ze świętami i moją babcią która ją robiła.

Składniki:

Zupa chrzanowa z jajem

 

  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 1 kiełbasa biała
  • 15 dkg szynki wędzonej surowej
  • masło klarowane
  • 3 łyżki chrzanu tartego
  • 100 ml śmietany 30 %
  • 1 cebula

 

Sposób przygotowania:

Zupa chrzanowa z jajem

ETAP 1:

Zupa chrzanowa z jajem
cebula biała pokrojona w drobną kostkę przesmażona

Cebule białą obieram i kroję drobno, przesmażam na maśle klarowanym. Przekładam na talerz.

ETAP 2:

Zupa chrzanowa z jajem
Szynka wędzona wieprzowa pokrojonai przesmażony na patelni

Szynkę wędzoną kroję w paski i przesmażam na patelni na odrobinie masła.

ETAP 3:

Zupa chrzanowa z jajem
do boczku i cebuli dodane ziemniaki pokrojone

Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do szynki razem z cebulką, dolewam bulion, dodaję liść laurowy i ziele, kiełbasę białą pokrojoną w plasterki i gotuję tak długo aż ziemniaki będą miękkie.

ETAP 4:

Zupa chrzanowa z jajem
do zupy gotującej się dodany chrzan tarty

Dodaję chrzan, pod koniec wlewam śmietanę, doprawiam majerankiem roztartym, solą. Zupę zagotowuję. Jajka gotuję na twardo obieram, i dodaję do zupy, razem ze szczypiorkiem.