Wyrazisty smak i zapach chrzanu, przełamany kwaśną śmietaną zapowiada klasyczną zupę chrzanową, podawaną na polskich stołach podczas Świąt Wielkiej Nocy. Zyskała miano produktu sztandarowego, promowanego lokalnie na festiwalach kulinarnych.
Jeden z głównych składników, chrzan, zwany też słowiańskim żeń-szeniem, to nieodłączny symbol sił witalnych i zdrowia. Zajmuje zaszczytne miejsce wśród produktów znajdujących się w wielkanocnej święconce. Działa jak naturalny antybiotyk, który skutecznie wzmacnia naszą odporność.
Przygotowywana głównie na serwatce i startym korzeniu chrzanu zaprawiana jest mąką i śmietaną, która łagodzi ostrość kremowym akcentem. Maślanka również świetnie sprawdzi się podkreślając kwasowość potrawy, delikatnie ją zabielając.
Tradycyjnym dodatkiem są pokrojone w ćwiartki jajka na twardo oraz plasterki białej kiełbasy, uprzednio ugotowanej w zupie lub lekko podsmażonej na patelni. Urozmaicając ją kawałeczkami ugotowanych ziemniaków zyskamy sycącą zupę.
Pomysłów na przygotowanie idealnej zupy chrzanowej szukajcie w zbiorze przepisów, który dla Was zebraliśmy. Zachęcamy do skorzystania!
Przygotowywana głównie na serwatce i startym korzeniu chrzanu zaprawiana jest mąką i śmietaną, która łagodzi ostrość kremowym akcentem. Maślanka również świetnie sprawdzi się podkreślając kwasowość potrawy, delikatnie ją zabielając.
Tradycyjnym dodatkiem są pokrojone w ćwiartki jajka na twardo oraz plasterki białej kiełbasy, uprzednio ugotowanej w zupie lub lekko podsmażonej na patelni. Urozmaicając ją kawałeczkami ugotowanych ziemniaków zyskamy sycącą zupę.
Pomysłów na przygotowanie idealnej zupy chrzanowej szukajcie w zbiorze przepisów, który dla Was zebraliśmy. Zachęcamy do skorzystania!