Sposób przygotowania:
Pudliszkowa z indyjską nutą i dynią
ZUPA - Wykorzystaj bulion drobiowy ugotowany wcześniej i dobrze ostudzony - zbierz z powierzchni cały tłuszcz. Kawałek dyni oczyść z nasion, ale nie obieraj. Połóż na blasze i piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wybierz miąższ i zmiksuj go dolewając odrobinę mleka kokosowego i bulionu, ale mus ma być bardzo gęsty. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj grubo - marchewki ma być więcej niż pozostałych korzeni. Obierz i posiekaj cebulę a chili pokrój drobno razem z pestkami. Masło rozgrzej w garnku, dodaj curry, cebulę i chili, zmaż kilka chwil mieszając aż cebula się zeszkli. Dorzuć warzyw i jeszcze razem podsmaż. Zalej bulionem, gotuj kilka minut. Dodaj koncentrat i mleko kokosowe. Dodaj też zmiksowaną dynię, ale 2 łyżki odłóż do dekoracji. Gotuj jeszcze 3 minuty. Dopraw do smaku.KULKI - ryż przesyp na sitko i dobrze przepłucz. Wsyp do małego garnka, zalej zimną wodą tak żeby zakryła ziarna na 2 cm. Posól trochę i dosyp kurkumę, ugotuj aż będzie zupełnie miękki i wchłonie wodę. Ostudź. Wymieszaj ze skrobią kukurydzianą i jajkiem. Zwilż dłonie, uformuj kulki wielkości orzechów włoskich. Gotuj je w osolonej wodzie przez kilka minut, wyjmij łyżką cedzakową.Zupę podawaj z kulkami ryżowymi. Resztę musu rozprowadź niewielką ilością mleczka kokosowego żeby był bardziej płynny i polej nim zupę.
2milutka
jaNina
Pyza
bardzo smacznie było i będę powtarzać tę wersję na pewno
Sarenka