Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Zupa dyniowa z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo dobra zupa- idealna na chłodne jesienne dni.

Zupa dyniowa z soczewicą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa dyniowa z soczewicą

 

  • 150g - soczewica zielona,
  • 150g szklanki- soczewica brązowa,
  • 1 kg - dynia,
  • 1 szt- marchew,
  • 1 szt pietruszka,
  • 1/2 szt- część biała pora,
  • 3 łyżki- olej sojowy,
  • 2 szt- ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka- kumin,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka- chilli,
  • 1/2 łyżeczki - gałka muszkatołowa,
  • 1/2 łyżeczki- imbir mielony,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 2 łyżki- mleko kokosowe.

 

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa z soczewicą
W garnku rozgrzać olej. Wrzucić na olej posiekany czosnek, posiekanego pora i soczewicę. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę i dodać do soczewicy.Doprawić warzywa kuminem, chilli, solą i przez chwilę smażyć razem. Zalać 2 litrami wody i gotować. Oskrobać dynię i pokroić w grubą kostkę. Dołożyć do zupy. Po około 20 minutach doprawić zupę imbirem, curry oraz gałka muszkatołową. Na końcu, gdy dynia będzie już miękka zabielić zupę mlekiem kokosowym. Polecam wszystkim, zupa może nie ma ciekawego koloru ale jest pożywna, rozgrzewająca i naprawdę pyszna.Od kiedy dostałam ten przepis od koleżanki praktycznie nie gotuję już innej dyniówki:)
Zupa dyniowa z soczewicą
Soczewicę, marchew, pietruszkę i pora smażyć razem przez kilka minut.
Zupa dyniowa z soczewicą
Do gotujących się warzyw dodać pokrojoną w kostkę dynię.