Sposób przygotowania:
Pastitsio - grecka zapiekanka makaronowa
Sos beszamel;
W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę mieszamy do połączenia składników. Powoli małymi porcjami wlewamy mleko po każdej wlanej porcji mleka dokładnie mieszać. Gdy dolejemy całe mleko gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ser parmezan zetrzeć na tarce (grube oczka). Makaron ugotować nie całkiem do miękkości odlać i przepłukać zimną wodą.
Sposób przygotowania:
Mięso mielone smażymy na patelni z cebulą i przyprawami.
Do naczynia żaroodpornego na spód - wkładamy 1/2 ugotowanego makaronu następnie usmażone mięso, połowę startego sera , drugą część makaronu zalewamy przygotowanym sosem beszamelowym i na wierz nakładamy resztę startego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około godziny, tak aby góra miała złoty kolor.
Smacznego.
W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę mieszamy do połączenia składników. Powoli małymi porcjami wlewamy mleko po każdej wlanej porcji mleka dokładnie mieszać. Gdy dolejemy całe mleko gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ser parmezan zetrzeć na tarce (grube oczka). Makaron ugotować nie całkiem do miękkości odlać i przepłukać zimną wodą.
Sposób przygotowania:
Mięso mielone smażymy na patelni z cebulą i przyprawami.
Do naczynia żaroodpornego na spód - wkładamy 1/2 ugotowanego makaronu następnie usmażone mięso, połowę startego sera , drugą część makaronu zalewamy przygotowanym sosem beszamelowym i na wierz nakładamy resztę startego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około godziny, tak aby góra miała złoty kolor.
Smacznego.
gusia1000
Ewa Sikora
BozenaMatuszczyk
Witaj , tak pierwsza warstwa to ser tak jak opisanie.;)