BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Pastitsio - grecka zapiekanka makaronowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na tą zapiekankę dostałam od szwagierki, która mieszka w Grecji około 6 lat. Przepis mi się bardzo spodobał i postanowiłam go wypróbować. Zapiekanka bardzo smaczna i pożywna ,domownicy zadowoleni.

Pastitsio - grecka zapiekanka makaronowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pastitsio - grecka zapiekanka makaronowa

 

  • Mięso mielone 500 g,
  • makaron rurki lub szerokie nitki 250 g,( u mnie nitki )
  • cebula 1 szt,
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku ,
  • pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek 3 łyżki.
  • ser parmezan 250 g
  • sos beszamelowy ;
  • masło 1 łyżka,
  • mąka 1 łyżka,
  • szklanka mleka,
  • sól , pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Pastitsio - grecka zapiekanka makaronowa
Sos beszamel;

W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę mieszamy do połączenia składników. Powoli małymi porcjami wlewamy mleko po każdej wlanej porcji mleka dokładnie mieszać. Gdy dolejemy całe mleko gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ser parmezan zetrzeć na tarce (grube oczka). Makaron ugotować nie całkiem do miękkości odlać i przepłukać zimną wodą.

Sposób przygotowania:

Mięso mielone smażymy na patelni z cebulą i przyprawami.

Do naczynia żaroodpornego na spód - wkładamy 1/2 ugotowanego makaronu następnie usmażone mięso, połowę startego sera , drugą część makaronu zalewamy przygotowanym sosem beszamelowym i na wierz nakładamy resztę startego sera. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około godziny, tak aby góra miała złoty kolor.

Smacznego.
Pastycjo - grecka zapiekanka makaronowa
Zapiekanka podana można spożywać ,próbować i oceniać smak
Pastycjo - grecka zapiekanka makaronowa
Zapiekanka po zapieczeniu czeka na rozkrojenie i podanie.