BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 770]

Pastycjo - grecka zapiekanka makaronowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis dostałam od szwagierki, która mieszkała w Grecji około 6 lat. Przepis mi się spodobał i postanowiłam wypróbować.

Pastycjo - grecka zapiekanka makaronowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pastycjo - grecka zapiekanka makaronowa

 

  • Mięso mielone 500 g,
  • makaron rurki lub szerokie nitki 250 g,( u mnie nitki )
  • cebula 1 szt,
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku ,
  • pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek 3 łyżki.
  • ser parmezan 250 g
  • sos beszamelowy ;
  • masło 1 łyżka,
  • mąka 1 łyżka,
  • szklanka mleka,
  • sól , pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Pastycjo - grecka zapiekanka makaronowa
Ugotować sos beszamelowy:

W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę mieszamy do połączenia składników. Powoli małymi porcjami wlewamy mleko po każdej wlanej porcji mleka dokładnie mieszać.Gdy dolejemy całe mleko gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. 



Ser parmezan zetrzeć na tarce ( grube oczka ). Makaron ugotować nie całkiem do miękkości odlać i przepłukać zimną wodą.


Sposób przygotowania:

Mięso mielone smażymy na patelni z cebulą i przyprawami.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy na spód - 1/2 startego sera, na ser 1/2 ugotowanego makaronu następnie usmażone mięso, druga część makaronu zalewamy sosem beszamelowym na wierz nakładamy resztę startego sera.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około godziny, tak aby góra miała złoty kolor.

Pastycjo - grecka zapiekanka makaronowa
Zapiekanka podana można spożywać ,próbować i oceniać smak
Pastycjo - grecka zapiekanka makaronowa
Zapiekanka po zapieczeniu czeka na rozkrojenie i podanie.