Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla wielbicieli cytrusowych smaków

Zupa cytrynowa

Składniki:

Zupa cytrynowa

 

  • 3 szt marchew,
  • 2 szt pietruszka,
  • 1/2 szklanki śmietana,
  • 1 szt kostka rosołowa,
  • 2 szt żółtka,
  • 1 łyżeczka masło,
  • 1 szt cytryny,
  • 2 łyżki koperek siekany,
  • do smaku Sól,
  • do smaku cukier

 

Sposób przygotowania:

Zupa cytrynowa
Warzywa obrać, pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej. Ugotowane warzywa odcedzić. Żółtka rozmieszać ze śmietanką, połączyć mieszając z gorącym wywarem. Do zupy dodać sok cytryny, odrobinę otartej skorki , masło, koperek, sól i cukier do smaku. Zupę podawać z ryżem od razu po przygotowaniu.