Sposób przygotowania:
zupa cytrynowo-kurczakowa
Mięso umyć , włóżyć do garnka, dodać oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę,zalać 1,5 litra wody, dodać liśc laurowy , sól i pieprz.Gotować na wolnym ogniu.Gdy mięso będzie miękkie,przecedzić rosół przez sito i ponownie przela do garnka, wsypać ryż i gotować do miękkości.Jajka rozbić,oddzielić żółtka od białek,białka ubić na sztywno z dodatkiem soli.Żółtka rozrzepać w osobnym naczynku.Delikatnie połączyć z ubitą pianą.Cytryny sparzyć i wycisnąć z nich sok.Z jednej cytryny zetrzeć sórkę.Sok wlewać powoli do ubitej piany.Do masy wlac kilka łyżek rosołu.Doprawić do smaku solą i pieprzem,podgrzać ale nie gotować.Kurczaka oczyścić z kości, usunąć skórę a mięso pokroić w kostkę i dodać do zupy.Całość udekorować plasterkami cytryny.