szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

zupa cytrynowo-kurczakowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszna zupa cytrynowo-kurczakowa

zupa cytrynowo-kurczakowa

Składniki:

zupa cytrynowo-kurczakowa

 

Sposób przygotowania:

zupa cytrynowo-kurczakowa
Mięso umyć , włóżyć do garnka, dodać oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę,zalać 1,5 litra wody, dodać liśc laurowy , sól i pieprz.Gotować na wolnym ogniu.Gdy mięso będzie miękkie,przecedzić rosół przez sito i ponownie przela do garnka, wsypać ryż i gotować do miękkości.Jajka rozbić,oddzielić żółtka od białek,białka ubić na sztywno z dodatkiem soli.Żółtka rozrzepać w osobnym naczynku.Delikatnie połączyć z ubitą pianą.Cytryny sparzyć i wycisnąć z nich sok.Z jednej cytryny zetrzeć sórkę.Sok wlewać powoli do ubitej piany.Do masy wlac kilka łyżek rosołu.Doprawić do smaku solą i pieprzem,podgrzać ale nie gotować.Kurczaka oczyścić z kości, usunąć skórę a mięso pokroić w kostkę i dodać do zupy.Całość udekorować plasterkami cytryny.