LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Zupa czosnkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Inna niż wszystkie, wyborna w smaku.

Zupa czosnkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa czosnkowa

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa czosnkowa
Bułkę pokroić w kostkę 1x1 cm i opiec w piekarniku lub na suchej patelni. Kości opłukać, ugotować, pozbyć się powstałej piany. Dodać warzywa zagotować do ich miękkości wraz z przyprawami. Usunąć kości. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do rondla wlać oliwę i na zimną wrzucić czosnek, zeszklić. Zalać wywarem. Zagotować. Dodać chili, tymianek i listki laurowe, gotować ok. 3 minut. Przecedzić zupę, ponownie zagotować, zestawić z ognia. Jaja roztrzepać widelcem i wlać do zupy, energicznie mieszając trzepaczką. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę wlać do filiżanek, posypać grzankami i szczypiorkiem.
Zupa czosnkowa
Gotowanie wywaru warzywno-mięsnego na zupę czosnkową.
Zupa czosnkowa
Szklenie rozgniecionego czosnku na oliwie.
Zupa czosnkowa
Gotowanie zeszklonego czosnku z wywarem i przyprawami.
Zupa czosnkowa
Przecedzanie ugotowanej zupy czosnkowej.

Tagi:

mięso