szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Zupa czosnkowa z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

zupa czosnkowo-ziołowa z grzankami

Zupa czosnkowa z ziołami

Składniki:

Zupa czosnkowa z ziołami

 

  • 1 główka czosnku
  • 300 gram chleba tostowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 gałązka świeżej szałwi
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka startego, żółtego sera
  • Szczypta suszonego rozmarynu
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa czosnkowa z ziołami
Chleb tostowy drobno pokroić. Tymianek, szałwię i liście laurowe związać w pęczek. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. 6 szklanek wody zagotować z dodatkiem oliwy, dodać czosnek, zioła, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, następnie wyjąć zioła, dodać pokrojone tosty. Zupę zagotować, następnie zdjąć z ognia. Zaciągnąć rozmąconymi żółtkami. Przed podaniem posypać serem i tymiankiem.

Tagi:

sery chleb ser