marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zupa czosnkowo-musztardowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zupy dwusmakowe są różnorodne i trzeba niekiedy dużo pracy i czasu poświęcić,by smakowały domownikom i nie tylko.Może to być krem warzywny,albo na bazie rosołu z dodatkami.

Zupa czosnkowo-musztardowa

Składniki:

Zupa czosnkowo-musztardowa

 

  • 1 duże udko kurze,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 1 duża główka czosnku,
  • pęczek świeżych ziół,np.bazylia,tymianek,natka suszona,
  • 6 pełnych łyżek musztardy sarepskiej lub kieleckiej,
  • pudełko kwaśnej śmietany lub szklanka pełna "Łowickiej" 12%,
  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • 3 listki laurowe,
  • przyprawa"Ziarenka smaku",
  • łyżeczka soli morskiej,
  • 1,5 l.wody.

Sposób przygotowania:

Zupa czosnkowo-musztardowa
Z mięsa drobiowego i oczyszczonej i opłukanej włoszczyzny ugotować wywar z dodatkiem zmiażdżonego czosnku, przypraw zapachowych i ziół, chociaż te ostatnie najlepiej dać w drugiej fazie gotowania, aby zapach i smak się utrzymywał. Gotowy wywar przecedzić do mniejszego garnka przez sitko, następnie dodać właśnie zmiażdżoną główkę czosnku po uprzednim jej obraniu. oraz posiekane świeże zioła. Parę pełnych łyżek musztardy wymieszać ze śmietaną w miseczce dodać na gotującą się zupę oraz wymieszać dokładnie. Pogotować jeszcze kilka minut. Wyłączyć palnik, a zupę doprawić i nalewać do talerzy lub filiżanek do zup. Serwować z grzankami.