mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa dyniowa marokańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca zupka:)

Zupa dyniowa marokańska Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa dyniowa marokańska

 

  • 1 kg dyni (ok. 750g po obraniu)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka, obrana i posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobniutko posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ½ łyżeczka mielonej kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • ok. 500-600 ml bulionu z kurczaka
  • 400 g białej fasoli z puszki (1 puszka)
  • garść natki pietruszki – posiekanej
  • garść natki kolendry – posiekanej

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa marokańska
Obieram dynię ze skóry, wydrążam ją z pestek. Kroję miąższ w dużą kostkę. W większym rondlu rozgrzewam oliwę. Posiekaną szalotkę szklę na oliwie. Dodaję przyprawy, paprykę, imbir, kumin i kurkumę. Smażę ok. 1 minutę. Dodaję czosnek i dynię. Doprawiam odrobiną soli i pieprzu. Chwilę smażę. Wlewam do rondla gorący bulion. Gotuję ok. 15 minut aż dynia całkowicie zmięknie. Zdejmuję z ognia i odstawiam na kilka minut by zupa ostygła. Zupę miksuję blenderem. Podgrzewam. Dodaję przepłukaną i odsączoną fasolę z puszki. Podgrzewam jeszcze 2-3 min. aż fasola będzie gorąca. Podaję.
Zupa dyniowa marokańska
Dynię obieram, wydrążam i kroję miąższ w dużą kostkę
Zupa dyniowa marokańska
Ugotowaną zupę miksuję blenderem na gęstą kremową masę