Sposób przygotowania:
Krem z dyni z pomarańczową nutąETAP 1:
Dynię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy. Miąższ ze skórką kroimy w kostkę.
ETAP 2:
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
ETAP 3:
Na patelnię wrzucamy także dynię, smażymy do miękkości. Co jakiś czas dynię podlewamy bulionem. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, paprykę mieloną, curry, imbir.
ETAP 4:
Dolewamy resztę bulionu, mleko kokosowe i sok wyciśnięty z pomarańczy. Gotujemy 10 minut.
ETAP 5:
Zupę blendujemy na jednolity krem. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Przed podaniem zupę posypujemy prażonymi pestkami dyni.