Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Krem z dyni z pomarańczową nutą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Trudno sobie wyobrazić październik bez potraw z dyni. Ja uwielbiam jeść to warzywo w postaci zup-kremów. Tym razem przygotowałam zupę z dyni z pomarańczową nutą.

Krem z dyni z pomarańczową nutą

Składniki:

Krem z dyni z pomarańczową nutą

 

Sposób przygotowania:

Krem z dyni z pomarańczową nutą

ETAP 1:

Krem z dyni z pomarańczową nutą
Dyni hokkaido nie musimy obierać ze skórki

Dynię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy. Miąższ ze skórką kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Krem z dyni z pomarańczową nutą
Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na oliwie

Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.

ETAP 3:

Krem z dyni z pomarańczową nutą
Do cebuli dodajemy dynię i smażymy do miękkości

Na patelnię wrzucamy także dynię, smażymy do miękkości. Co jakiś czas dynię podlewamy bulionem. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, paprykę mieloną, curry, imbir.

ETAP 4:

Krem z dyni z pomarańczową nutą
Do cebuli i dyni dodajemy bulion, mleko kokosowe i sok z pomarańczy

Dolewamy resztę bulionu, mleko kokosowe i sok wyciśnięty z pomarańczy. Gotujemy 10 minut.

ETAP 5:

Krem z dyni z pomarańczową nutą
Na koniec zupę blendujemy na gładki krem, przekładamy na talerze

Zupę blendujemy na jednolity krem. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Przed podaniem zupę posypujemy prażonymi pestkami dyni.