Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa krem z dyni i jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa z dyni jest bardzo delikatna, kremowa, łagodna, a sok z cytryny, świeży imbir i cynamon nadają jej oryginalnego smaku.

Zupa krem z dyni i jabłek

Składniki:

Zupa krem z dyni i jabłek

 

  • 70 dag dyni hokkaido
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 papryczki chili
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • Dodatkowo
  • prażone ziarna słonecznika

Sposób przygotowania:

Zupa krem z dyni i jabłek

ETAP 1:

Zupa krem z dyni i jabłek
Posiekane warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju

Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili.

ETAP 2:

Zupa krem z dyni i jabłek
Pokrojone jabłka i dynię podsmażyć z cebulą

Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłka, dynię bez pestek i miąższu, smażyć przez kilka minut.

ETAP 3:

Zupa krem z dyni i jabłek
Miękką dynię i jabłka dokłanie zmiksować.

Zalać bulionem, dodać imbir i gotować do miękkości, zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem i cynamonem.

Podawać z ziarnami dyni, słonecznika, orzechami lub rodzynkami.


Tagi:

zupa krem zupa