stasiulka

stasiulka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Zupa egzotyczna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa w egzotycznych klimatach

Zupa egzotyczna

Składniki:

Zupa egzotyczna

 

  • cukinie - 2 sztuki,
  • mięso z kury - 15 dag,
  • cebula - 1 sztuka,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • papryka mała - 1 sztuka,
  • pomidor - 1 duży,
  • mleko - 1/2 szklanki,
  • wiórki kokosowe - 3 łyżki,
  • oliwa - 2 łyżki,
  • liść laurowy - 1 sztuka,
  • śmietana - 1/2 szklanki,
  • rosół - 1 litr,
  • sól i pieprz - do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Zupa egzotyczna
Przygotować mleko kokosowe: mleko wymieszać z wiórkami kokosowymi i odstawić na kilka godzin. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę przeciąć ostrym nożem na pół, wyjąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paski. Pomidor sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Mięso drobno posiekać. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce do warzyw. Cebulę i paprykę wrzucić do rondla z rozgrzaną oliwą i dusić 5 minut, po czym dodać pomidor, czosnek, mięso, liść laurowy, zalać rosołem i gotować 10 minut. Połączyć z cukinią, mleczkiem kokosowym i gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.

Tagi:

mięso cukinia