Sposób przygotowania:
Zupa Eli z pieczonej cukini i warzywprzygotowanie cukiniii
Cukinie umyć, osuszyć i odkroić końcówki. Cukinie pokroić na grube plastry.
przygotowanie jarzyn
Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w plastry.
przygotowanie czosnku
Główkę czosnku bez obierania przekroić na pół.
przygotowanie cukinii i warzyw
Piekarnik z pustą blachą rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Cukinię i jarzyny włożyć do dużej miski, dodać przyprawę do mielonego i olej. Całość wymieszać, wyłożyć na gorącą blachę i dodać czosnek.
przygotowanie cukinii i warzyw cd
Blachę z warzywami włożyć do piekarnika i piec, aż się zrumienią.
przygotowanie cukinii i warzyw cd
Upieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować.
przygotowanie cukinii i warzyw cd
Ugotowaną cukinię, warzywa i upieczony czosnek wyciśnięty ze skorupek zmiksować.
Przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Włożyć ziemniaki do garnka, wlać wodę, posolić i ugotować do miękkości.
przygotowanie boczku
Boczek wędzony pokroić w kostkę.
przygotowanie boczku cd
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojony boczek i smażyć, aż się zrumieni.
przygotowanie zupy
Do zmiksowanej zupy dodać ugotowane ziemniaki z wodą, usmażony boczek z tłuszczem, 200 g śmietany i wymieszać. Zupę doprawić do smaku solą, mielonym imbirem, czosnkiem granulowanym i maggi. Zupę rozlać do talerzy, udekorować śmietaną i natką pietruszki. Smacznego!
Jagodowa
Magdalena88