Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zupa fasolowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dla mnie zupa fasolowa koniecznie musi być okraszona stopioną słoninką lub boczkiem

Zupa fasolowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa fasolowa

 

  • 25 dag fasola Jaś,
  • 10 dag słonina wędzona,
  • 4 szkl bulion,
  • 2 łyżki mąka,
  • 3 łyżki smalec,
  • 1 ząbek czosnek,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa
Fasolę namoczyć na noc, w ciepłej wodzie. Następnego dnia odlać wodę, wlać bulion i gotować do miękkości. Na smalcu zrobić rumianą zasmażkę, wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z zupą i zagotować. Przyprawić do smaku solą i rozgniecionym czosnkiem, okrasić stopioną słoniną.
Zupa fasolowa
Etap 1
Zupa fasolowa
Etap 2

Tagi:

fasola