Sposób przygotowania:
Zupa fasolowa Eli z serduszkami
Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Odlać wodę w której moczyła się fasola. Fasolę wypłukać,zalać nową wodą,dodać liście laurowe,ziele angielskie,sól i gotować. Serduszka umyć,oczyścić i dodać do gotującej się fasoli. Marchewki,pietruszkę i seler obrać,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę. Gdy fasola będzie prawie miękka dodać potarte jarzyny i ziemniaki. Gotować jeszcze do miękkości ziemniaków. W romdlu rozgrzać margarynę,dodać mąkę i zasmażyć,uważając żeby zasmażka się nie zrumieniła. Dodać zasmażkę do zupy i chwilę pogotować. Gotową zupę doprawić maggi do smaku. Rozlać zupę do talerzy i udekorować natką pietruszki. Smacznego!