czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Zupa fasolowa na boczku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Zupka jest bardzo gęsta, pożywna i sycąca. Świetnie rozgrzeje zimową porą. Po prostu pyszna, na pewno Wam zasmakuje!

Zupa fasolowa na boczku

Składniki:

Zupa fasolowa na boczku

 

  • 1/2 kg fasoli Jaś,
  • 20 dag wędzonego boczku,
  • 1/2 kg kiełbasy np. zwyczajnej,
  • 3 marchewki,
  • kawałek pora i selera,
  • pietruszka,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • 5 dużych ziemniaków,
  • szczypta ostrej papryki,
  • łyżeczka przyprawy do fasolki po bretońsku.

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa na boczku
Fasolę zalać 2 litrami wody, przykryć i dostawić tak na całą noc, by fasola napęczniała. Fasolę zagotować, dodać pokrojony w kosteczkę boczek, gotować ok. 20 minut na małym ogniu. Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, pora i selera. Gotować ok. 30 min na małym ogniu. Mieszać od czasu do czasu. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni na rumiano. Dodać do zupy wraz z obranymi i pokrojonymi w kosteczkę ziemniakami. Dodać przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować ok. 20 min, aż warzywa będą całkowicie miękkie. W razie potrzeby doprawić do smaku.