Aga Z.

Aga Z.

Szef Kuchni
[Przepisów: 124]

Zupa fasolowa z łazankami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zupa fasolowa z łazankami- smaczna i zdrowa

Zupa fasolowa z łazankami

Składniki:

Zupa fasolowa z łazankami

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z łazankami
Fasolę namoczyć na kilka godzin w zimnej , przegotowanej wodzie. Ugotować w wodzie, w której się moczyła. gdy fasola będzie prawie miękka włożyć jarzyny i ugotować. Miękkie jarzyny wyjąć. Przygotować łazanki: zagnieść ciasto z mąki, jajka, soli i wody. Dokładnie wyrobić, cienko wywałkować i pozostawić do przeschnięcia na ok. 20 min. Posypać ciasto mąką, zwinąć w rulon, pokroić w paski, następnie w kwadraciki. Po przeschnięciu wrzucić do zupy i ugotować. Posiekaną cebulę zarumienić na talerzu, dodać mąkę, rozprowadzić zimnym wywarem stale mieszając, wlać do zupy, zamieszać, zagotować. Zupę doprawić do smaku, posypać natką.