cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex I

Zupa fasolowa włoska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

przepis na fasolową na mięsie

Zupa fasolowa włoska

Składniki:

Zupa fasolowa włoska

 

  • ¼ kg mięsa lub kości,
  • ¼ kg fasoli perłowej,
  • włoszczyzna,
  • 2 duże cebule,
  • 10 dag mąki,
  • 1 jajo,
  • 10 dag słoniny,
  • pół łyżki mąki,
  • 2 litry wody,
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa włoska

Fasolę namoczyć na noc. Ugotować wywar z kości i włoszczyzny. Miękką fasolę przetrzeć przez sito i połączyć z rosołem. W rondelku stopić drobno pokrajaną słoninę i w niej zarumienić pokrajane cebule. Dodać mąkę i zrobić delikatną zasmażkę. Połączyć ją z zupą, zagotować i odstawić z ognia.


Podawać z lanym lub siekanym ciastem.


Tagi:

mięso fasola