halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Zupa fasolowa z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zupa fasolowa jest gęsta, pożywna i aromatyczna. Może stanowić samodzielne danie. Dobra jest na chłodne dni.

Zupa fasolowa z jajkiem

Składniki:

Zupa fasolowa z jajkiem

 

  • fasola piękny Jaś karłowy 25 dag
  • kiełbasa podlaska 30 dag
  • bulion warzywny 1,5 litra
  • makaron CHOW MEIN 10 dag
  • jajko 4 sztuki
  • maggi do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z jajkiem
Fasolę piękny Jaś wypłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na noc do napęcznienia.Do gorącego bulionu włożyć odcedzoną z wody fasolę. Gotować do miękkości.

Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Z kiełbasy zdjąć osłonkę, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać.

Na 15 minut przed końcem gotowania fasoli dodać pokrojoną kiełbasę, gotować razem. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać makaron chow mein , wymieszać .

Następnie zupę doprawić do smaku maggi, solą oraz pieprzem. Rozlać zupę na talerze, włożyć jajka pokrojone w ósemki lub wg uznania. 

Tagi:

fasola