jola1988

jola1988

Szef Kuchni
[Przepisów: 68]

Zupa fasolowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Możemy zupę fasolowa podać również ze śmietaną.

Zupa fasolowa

Składniki:

Zupa fasolowa

 

  • 1 porcja
  • 30-35 dag oczyszczonej fasoli
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zielona papryka
  • 1-2 pomidory
  • 3 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 10-15 dag wędzonego mięsa (lub poprzerastanej słoniny)
  • 1 kalarepa
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • Nać selera
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • Mąka i jajko na zacierkę (lub lane kluski)
  • Sól

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa
Gotujemy w wodzie fasolę razem z całą cebulą , czosnkiem, plasterkami marchwi, pietruszką, nacią selera, liściem laurowym, zieloną papryką, pomidorami i wędzonką. Około 10 min. przed całkowitym zmięknięciem składników wlewamy zasmażkę z mąki i 1-2 dl wody, z dodatkiem sproszkowanej papryki i posiekanej natki pietuszki. Na koniec dodajemy zacierkę (lane kluski) z jajka.