Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa fasolowa z kaszą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 881

Umytą fasolę zalać na noc zimnym wywarem, a opłukane grzyby zimną wodą. Następnego

Zupa fasolowa z kaszą

Składniki:

Zupa fasolowa z kaszą

 

  • 2 l wywaru z kości i warzyw (lub z samych warzyw)
  • 20 dag fasoli
  • 2 łyżki kaszy perłowej
  • 1 dag suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z kaszą
Umytą fasolę zalać na noc zimnym wywarem, a opłukane grzyby zimną wodą. Następnego dnia dodać do fasoli opłukaną kaszę, grzyby pokrojone w paski i łyżkę masła. Gotować pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy fasola będzie prawie miękka, włożyć do zupy zrumienioną na tłuszczu drobno pokrojoną cebulę, doprawić do smaku (gdyby zupa była za gęsta, dolać wody) i gotować jeszcze kilkanaście minut.