Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1427]

Zupa gołąbkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na chłodne dni polecam, szybką i prostą w wykonaniu zupę gołąbkową. Pierwszy raz zrobiłam zupę i na pewno nie ostatni.

Zupa gołąbkowa

Składniki:

Zupa gołąbkowa

Na zupę

  • mięso mielone - 600 g
  • kapusta pekińska - 1 główka
  • ryż - 100 g
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • tłuszcz do smażenia
  • cebula - 1 szt
  • marchewka - 2 szt
  • pietruszka - 1 szt
  • seler - kawałek
  • por - kawałek
  • bulion - 1,5 l

Przyprawy

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Zupa gołąbkowa
Mięso mielone przesmażyć na tłuszczu.

Cebulę obrać pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podsmażyć.

Warzywa obrać, opłukać zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w półplasterki,

kapustę pokroić w paski.

Do garnka wlać bulion, dodać mięso, warzywa i przyprawy, gotować kilka minut.

Następnie wsypać ryż, gdy będzie już miękki dodać koncentrat pomidorowy.

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z łyżką zimnej wody, wlać do zupy, mieszając doprowadzić do zagotowania.

Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupę podawać posypaną natką pietruszki.