pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Zupa grochowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

zupa jest bardzo gęsta...

Zupa grochowa

Składniki:

Zupa grochowa

 

  • 200 g groch łuskany,
  • 30 dag boczek w plasterkach wędzony,
  • 10 dag kiełbasa śląska,
  • 10 dag kiełbasa podwawelska,
  • 2 liść laurowy,
  • 2 kostka rosołowa,
  • 1 łyżka majeranek,
  • 4 sztuki ziemniaki,
  • 2 sztuki marchewka,
  • 1/2 seler,
  • 2 pietruszka,
  • 1 golonki

 

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa
Do zimnej wody wkładamy golonkę i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy 2 godziny. Wybieramy dokładnie szum i dodajemy groch i kostkę rosołową. Gotujemy kolejną godzinę. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa, przyprawy i gotujemy 30 minut. W międzyczasie na suchej patelnie prażymy pokrojoną kiełbasę i bez tłuszczu dodajemy do zupy. To samo robimy z boczkiem pokrojonym w kostkę. Na końcu dodajemy pokrojone ziemniaki i majeranek. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta wyjmujemy golonkę, a wolne miejsce uzupełniamy wrzącą wodą. Gotujemy do miękkości ziemniaków.

Tagi:

kielbasa groch