Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Zupa buraczkowa z ziemniakami i fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Co dziś macie na ząbek? U mnie pyszna zupka buraczkowa z ziemniakami i fasolą białą czyli tak zwany barszcz ukraiński. To jedna z naszych najbardziej lubianych zup.

Zupa buraczkowa z ziemniakami i fasolą

Składniki:

Zupa buraczkowa z ziemniakami i fasolą

buraczki

  • 1 kg porcji dowolnych (u mnie z kaczki),
  • 390 g buraka czerwonego (1 sztuka duża mam swoje),
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 50 g marchwi 2 sztuki,
  • 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
  • 2,5 łyżki octu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 puszka fasoli (240 g netto po odlaniu zalewy),
  • 30 g świeżej natki pietruszki (1 mały pęczek),
  • 165 g śmietany 12 % (0,5 dużego kubka),
  • 6 sporych ziemniaków.

Sposób przygotowania:

Zupa buraczkowa z ziemniakami i fasolą

buraczki

Zupa buraczkowa z ziemniakami i fasolą

Na początek obrać buraczka i umyć. Następnie przekroić na mniejsze części i dodać do garnka z porcjami lub dowolnym mięsem. Wkroić również marchewkę i wlać dwa litry wody. Całość zagotować i gotować na wolnym ogniu do miękkości wkrojonych buraków. Jak już buraczki są miękkie wyjąć je do salaterki, aby ostygły, a w międzyczasie wsypać przyprawę uniwersalną, ziela angielskie oraz liść laurowy i nadal na wolnym ogniu gotować do miękkości mięsa.

buraczki

Zupa buraczkowa z ziemniakami i fasolą

Gdy mięso jest już prawie miękkie dodać do wywaru ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować ich do pełnej miękkości. W czasie gdy wywar mięsny z ziemniakami gotują się na wolnym ogniu przygotować ostudzone buraki. Buraki zetrzeć je na tarce jarzynowej dodać do nich ocet oraz cukier, wymieszać i odczekać, aż puszczą sok (ja zawsze robię tylko z octem z kwaskiem lub cytryną nie smakuje mi buraczkowa).

buraczki

Zupa buraczkowa z ziemniakami i fasolą

Jak już ziemniaki w zupie są dość miękkie wtedy dodać przygotowane buraczki i od razu fasolę (odlewając z niej wcześniej zalewę), chwilkę pogotować na wolnym ogniu, a następnie dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki. W trakcie gdy zupa gotuje się na bardzo wolnym ogniu z burakami i fasolą przygotować śmietanę. Do kubka ze śmietaną wlać gorący wywar z zupy i za pomocą łyżki wymieszać tak aby nie było grudek od śmietany.

buraczki

Zupa buraczkowa z ziemniakami i fasolą

Do gotującej się na wolnym ogniu zupy wlać przygotowaną wcześniej śmietanę. Zawartość garnka wymieszać szybkim ruchem łyżki, aby śmietana się nie zważył. Można jeszcze według doprawić do smaku przyprawą i już nie gotować. Zdjąć z ognia. Po dodaniu śmietany zupa wygląda dokładnie jak na zdjęciu.

buraczki

Zupa buraczkowa z ziemniakami i fasolą

Ugotowaną jeszcze gorącą zupę można podać ze świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Jeżeli ktoś lubi można zajadać zupę z chlebem. Jeżeli ktoś nie uznaje śmietany można ją pominąć i ugotować zupę bez dodatku śmietany. Zupa jest bardzo smaczna, a odgrzewana o ile zostanie smakuje jeszcze bardziej niż ugotowana na świeżo.