pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Zupa grochowa z wkładką golonkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

bardzo syta zupka z boczkiem i mięsem z golonki

Zupa grochowa z wkładką golonkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grochowa z wkładką golonkową

 

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa z wkładką golonkową
Groch łuskany płuczę pod bieżącą wodą. Wkładam do szybkowaru, zalewam zimną wodą i zagotowuję. Zbieram szum, a do garnka wkładam mięso wykrojone z golonki. Dodaję jeszcze plasterki marchwi pokrojone w ćwiartki oraz przyprawy ziołowe. Zamykam wieko i garuję 10 minut na pierwszy stopniu. W międzyczasie boczek kroję w kosteczkę. Po garowaniu z grochówki wyławiam mięso golonkowe. W to miejsce wsypuję boczek i ewentualnie dolewam trochę wody. Dodaję jeszcze pokrojone ziemniaki. Gotuję do miękkości ziemniaków. Ugotowane mięso z golonki rozdzielam na mniejsze kawałki. Na dno każdego talerza układam kilka kawałków takiego mięso, które zalewam ugotowaną zupą. Smacznego.
Zupa grochowa z wkładką golonkową
Groch przed gotowaniem płuczę pod bieżącą wodą
Zupa grochowa z wkładką golonkową
Do gotującego się grochu dodajemy mięso z golonki
Zupa grochowa z wkładką golonkową
Po wyjęciu ugotowanego mięsa z golonki dodaję pokrojony boczek
Zupa grochowa z wkładką golonkową
Na dno talerza najpierw układam kawałki ugotowanego mięsa z golonki, które następnie zaleję zupą

Tagi:

mięso groch