Sposób przygotowania:
zupa grzybowa na święta
Wywar:
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa wraz z ziołami i smażymy na dużym ogniu około 3min.
Następnie skrapiamy wodą i zmniejszamy ogień na mały.
Dusimy 15min.
Następnie wlewamy 2L gorącej wody, doprowadzamy do wrzenia i na niewielkim ogniu gotujemy (ok. 30min.)
Pod koniec gotowania solimy do smaku.
Grzyby zalewamy zimną wodą, zostawiamy na noc. Następnie gotujemy je do miękkości w wodzie której się moczyły.
Po ugotowaniu kapelusze kroimy w drobne paski.
Łączymy grzyby z wywarem, doprawiamy.
Podajemy z łazankami
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa wraz z ziołami i smażymy na dużym ogniu około 3min.
Następnie skrapiamy wodą i zmniejszamy ogień na mały.
Dusimy 15min.
Następnie wlewamy 2L gorącej wody, doprowadzamy do wrzenia i na niewielkim ogniu gotujemy (ok. 30min.)
Pod koniec gotowania solimy do smaku.
Grzyby zalewamy zimną wodą, zostawiamy na noc. Następnie gotujemy je do miękkości w wodzie której się moczyły.
Po ugotowaniu kapelusze kroimy w drobne paski.
Łączymy grzyby z wywarem, doprawiamy.
Podajemy z łazankami