iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Zupa grzybowa z gwiazdkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taką zupę grzybową gotowałam w ubiegłym roku na Święta. Bardzo wszystkim smakowała tym bardziej zaskoczył wszystkich widok makaronu w niej, rodzina była zachwycona innym smakiem i sposobem podania.

Zupa grzybowa z gwiazdkami

Składniki:

Zupa grzybowa z gwiazdkami

 

  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • 10 dag grzybów mrożonych,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 bulwy selera,
  • 1 cebula
  • 1 marchewka,
  • 2 szklanki maki pszennej,
  • 1 jajko i ciepła woda.

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z gwiazdkami
Z mąki jajka, wody i odrobiny soli należy zagnieść ciasto na makaron, rozwałkować i wycinać gwiazdki foremkami a następnie gotować jak na makaron. Suszone grzyby moczymy godzinę w litrze wody. Po upływie tego czasu dodajemy listki, ziele, solimy i gotujemy 10 min. następnie dodajemy obraną, pokrojoną włoszczyznę i gotujemy 20 min, wywar przecedzamy, grzyby suszone siekamy i wkładamy spowrotem do zupy, dodajemy również przesmażone grzyby mrożone, gotujemy 10 min. zupę podajemy z gwiazdkami.