Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa z klopsikami
Włoszczyznę obieramy, kroimy w kostkę. Grzyby, jeśli świeże, czyścimy i kroimy na duże kawałki. Zamrożone wrzucamy bezpośrednio z torebki (można wcześniej rozmrozić)
Ziemniaki obieramy i kroimy również w kostkę. Umyta kość, włoszczyznę ziemniaki i grzyby wrzucamy do garnka i gotujemy ok. 40 minut.
W tym czasie mielone mieszamy z namoczona bułką i jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, słodka papryką, musztardą. dobrze wyrabiamy i formujemy małe kulki o średnicy ok 2 cm. Klopsiki powoli wrzucamy do gotującej się zupy.
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju, następnie wrzucamy mąkę i robimy zasmażkę, rozcieńczając ja zupą. Zasmażkę wlewamy do gotującej się zupy.
Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i maggi do smaku. Jeśli zupa jest zbyt rzadka można dodać do niej 1 torebkę ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej. Na talerzu posypać zieloną pietruszką.
Ziemniaki obieramy i kroimy również w kostkę. Umyta kość, włoszczyznę ziemniaki i grzyby wrzucamy do garnka i gotujemy ok. 40 minut.
W tym czasie mielone mieszamy z namoczona bułką i jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, słodka papryką, musztardą. dobrze wyrabiamy i formujemy małe kulki o średnicy ok 2 cm. Klopsiki powoli wrzucamy do gotującej się zupy.
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju, następnie wrzucamy mąkę i robimy zasmażkę, rozcieńczając ja zupą. Zasmażkę wlewamy do gotującej się zupy.
Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i maggi do smaku. Jeśli zupa jest zbyt rzadka można dodać do niej 1 torebkę ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej. Na talerzu posypać zieloną pietruszką.
zozolek