haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Zupa grzybowa z klopsikami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa to sztuka improwizacji, a ta grzybowa jest pyszna, sycąca i całkiem prosta. Podbiła serca moich domowników.

Zupa grzybowa z klopsikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grzybowa z klopsikami

 

  • 1 opakowanie grzybów mrożonych lub świeże obrane i umyte grzyby leśne (ok 25 dkg)
  • kość od schabu
  • 1 duży pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka maki
  • 3 duże ziemniaki
  • 25 dkg mielonego z indyka
  • czerstwa bułka
  • 1 jajo
  • sól,pieprz,majeranek, 1 łyżeczka musztardy.
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • ewentualnie 1 torebka kasz jaglanej perłowej

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z klopsikami
Włoszczyznę obieramy, kroimy w kostkę. Grzyby, jeśli świeże, czyścimy i kroimy na duże kawałki. Zamrożone wrzucamy bezpośrednio z torebki (można wcześniej rozmrozić)



Ziemniaki obieramy i kroimy również w kostkę. Umyta kość, włoszczyznę ziemniaki i grzyby wrzucamy do garnka i gotujemy ok. 40 minut.



W tym czasie mielone mieszamy z namoczona bułką i jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, słodka papryką, musztardą. dobrze wyrabiamy i formujemy małe kulki o średnicy ok 2 cm. Klopsiki powoli wrzucamy do gotującej się zupy.



Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju, następnie wrzucamy mąkę i robimy zasmażkę, rozcieńczając ja zupą. Zasmażkę wlewamy do gotującej się zupy.



Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i maggi do smaku. Jeśli zupa jest zbyt rzadka można dodać do niej 1 torebkę ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej. Na talerzu posypać zieloną pietruszką.
Zupa grzybowa z klopsikami
Wszystkie składniki gotujemy około 40 minut.
Zupa grzybowa z klopsikami
Mielone mieszamy z rozmoczona bułka i jajem.
Zupa grzybowa z klopsikami
Nastepnie z wyrobionej masy mięsnej formujemy nałe klopsiki.
Zupa grzybowa z klopsikami
Całość zaciagamy zasmazka zrobiona z cebuli i mąki.